Dobar san nije samo stvar noći nego i vaših dnevnih aktivnosti. Vježbanjem ili samo redovitim kretanjem držite svoje tijelo u formi i imat ćete više energije za dnevne aktivnosti i biti spremniji za bogati noćni san.

Držite se rasporeda spavanja, čak i preko vikenda (možete vi to). Poštivanjem rasporeda odlaska na spavanje i buđenja vaše tijelo namješta svoj unutarnji sat i ulazi u prirodan ciklus koji će vam olakšati usnivanje i miran cjelonoćni san. Preko dana ako vas ulovi umor i ne možete izdržati bez da ne odspavate malo pazite da ne spavate duže od sat vremena.

Atmosfera u kojoj idete spavati također jako utječe na zaspivanje i san. Naziv spavaća soba nije bez razloga, gledanje televizije, tipkanje po mobitelu ili internetu ostavite van kreveta. Konstantno svijetlo vara vaš mozak da još nije vrijeme za san. Ugasite ekrane i monitore, smanjite svijetlo, navucite zastore, poručite svom tijelu da uskoro treba sanjati. Napustite naviku kasnih zalogajčića, pogotovo onih teških ili začinjenih. Konzumaciju tekućine prije spavanja smanjite na razumnu mjeru kako bi prorijedili noćne odlaske na toalet. Trebate li mali noćni ritual kako bi lakše zaspali razmislite o čitanju u krevetu, meditaciji, toploj kupki koja će vas opustiti ili o slušanju prigodne glazbe. Koristite lagane i meke plahte i ono u čemu spavate neka bude široko i udobno da vas ne steže tijekom noći kako bi mogli nesmetano uživati u zasluženom snu.

 

>> Povratak na stranicu